Kasza jaglana z duszonymi warzywami, świetne danie które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Kasza z warzywami zapewni poczucie sytości i energię na kilka godzin. Danie, które szybko się nie znudzi, ponieważ przy odrobinie inwencji twórczej możemy je nieskończenie modyfikować i urozmaicać. Wystarczy wybrać inne dodatki w postaci warzyw i już mamy coś nowego. Również kaszę można zamienić na inną, ale także na ryż, komosę ryżową, amarantus, makaron.
Poniżej mój pomysł na dziś 🙂
Składniki:
- kasza jaglana
- masło klarowane/olej kokosowy
- papryka czerwona
- szpinak
- zielona fasolka szparagowa (może być mrożona)
Sposób wykonania:
Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu z opakowania.
Masło klarowane/olej kokosowy roztopić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić.
Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki i dodać do papryki. Szpinak umyć, wyciąć twarde łodygi i dusić razem z warzywami.
Gdy warzywa będą miękkie dodać ulubione przyprawy i połączyć z kaszą jaglaną. Całość wymieszać.