Dzisiaj kolejny przepis na jedną z najbardziej popularnych potraw świątecznych.
Barszcz czerwony, u kogo z Was zagości na wigilijnym stole?
Jeśli jesteście otwarci na nowości, koniecznie musicie spróbować. Tradycyjny przepis mojej babci, który co roku króluje podczas świątecznej kolacji.
Wspaniały, aromatyczny i cudownie czerwony barszcz z uszkami.
Ps. Niezmiennie od dziecka, jest to moja ulubiona potrawa świąteczna, na którą czekam cały rok.
Składniki: (na około 2-2,5l barszczu): 1kg buraków, 0,5kg marchewki, 0,25kg pietruszki korzeniowej, 1/3 pora, 1 cebula, 0,25kg selera, 3 ząbki czosnku, 5 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 2 łyżki octu jabłkowego, 10g suszonych grzybów, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz, 1-2 głowy karpia na wywar.
Sposób wykonania:
Karpie głowy oczyszczamy i gotujemy wywar. Buraki obieramy, 2-3 sztuki trzemy na tarce o grubych oczkach. Pozostałe buraki kroimy w plastry i wrzucamy do dużego garnka z wywarem. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do garnka z pokrojonymi burakami. Cebulę i czosnek przekrawamy na 4 części i razem z łupinami wrzucamy do garnka. Dodajemy suszone grzyby, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Wyjmujemy karpie głowy. Lekko solimy i dodajemy pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godziny. Po godzinie uzupełniamy wyparowaną wodę. Po drugiej godzinie dodajemy starte buraki z octem i uzupełniamy wodę do pierwszego poziomu. Gotujemy, wyłączamy i cedzimy przez sito.