Krem z dyni to świetna propozycja na rozgrzewające danie w sezonie jesienno zimowym. Dynia posiada wiele właściwości zdrowotnych, jest bogata w składniki odżywcze. Ponadto Dynia posiada właściwości lecznicze, jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawiera około 30kcal w 100g dlatego świetnie sprawdzi się w dietach odchudzających.
Surowa lub gotowana dynia reguluje problemy z zaparciami i wspomaga przemianę materii. Dzięki bogatej zawartości witamin i soli mineralnych jest świetnym uzupełnieniem diety.
Zawiera w sobie witaminy A, C, E, K, B1, B2, B6, a także wapń, żelazo, fosfor, potas i magnez.
Soki z dyni mają właściwości moczopędne i oczyszczające, dlatego wspomagają leczenie w chorobach nerek i układu krążenia. Jej regularne spożycie przyczynia się również do spadku cholesterolu i glukozy we krwi, tym samym działa profilaktycznie w kierunku cukrzycy i poprawia profil lipidowy. Dynia ma również regenerujący wpływ na przewód pokarmowy oraz wątrobę.
Zupa krem z dyni
Składniki na 2 porcje:
– 1/2 dyni hokkaido,
– 1 ziemniak,
– 1 marchewka,
– 500ml bulionu,
– 1/2 cebuli,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżka oliwy z oliwek,
– sól, pieprz, kurkuma, curry, imbir.
Sposób wykonania:
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Ziemniaka oraz marchewkę obrać i pokroić na małe kawałki. W garnku na oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony czosnek. Dodać dynię, ziemniaki i marchewkę. Przyprawić. Dusić na małym ogniu, co kilka minut mieszając. Wlać bulion, przykryć i zagotować. Na wolnym ogniu gotować około 10-15 minut. Zupę zmiksować i przyprawić do smaku.