W sam raz na drugie śniadanie, płatki owsiane z brzoskwinią, rodzynkami, orzechami nerkowca, migdałami i miodem.
Można je przygotować w różny sposób. U mnie najczęściej są gotowane na wodzie lub mleku ryżowym. Z jogurtem kokosowym, lub z tym co akurat jest pod ręką. Dzisiejsza propozycja jest szybka i prosta do wykonania a zarazem pełnowartościowa i pyszna.
Przekonaj się 🙂
Płatki owsiane zawierają: węglowodany, białko, tłuszcze, błonnik, witaminy K, E, B1, B5, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Brzoskwinia zawiera: węglowodany, białko, tłuszcze, błonnik, witaminę C, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy, A, E, K, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, sód, cynk,
Rodzynki zawierają: węglowodany, białko, tłuszcze, błonnik, witaminę C, E, K, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo, sód, cynk, potas,
Orzechy nerkowca zawierają: tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, wiataminy K, E, B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy, magnez, fosfor, cynk, mangan, miedź, selen, żelazo, wapń, potas
Migdały zawierają: tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, witaminy A, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, B5, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen,
Miód zawiera: węglowodany, białka, witaminy B3, kwas foliowy, cholinę, betainę, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, fluor
Składniki:
- płatki owsiane (4-5 łyżek)
- brzoskwinia (sztuka)
- rodzynki (1 łyżka)
- orzechy nerkowca (6 sztuk)
- migdały (8 sztuk)
- miód (1 łyżeczka)
- woda
- cynamon (szczypta)
Sposób wykonania:
Płatki owsiane zalać gorącą wodą i poczekać aż napęcznieją. Brzoskwinię pokroić i dodać do płatków. Rodzynki dodać do owsianki. Orzechy nerkowca i migdały pokruszyć i posypać po górze owsianki. Całość wymieszać i posypać cynamonem.