Kurczak z warzywami to najprostsze i najszybsze danie obiadowe. By uniknąć monotonii, proponuję wersję szaszłykową.
Obiad można przygotować na grillu, lub upiec w piekarniku.
Wspaniałe urozmaicenie poniedziałkowego obiadu.
Składniki:
– filet z kurczaka
– papryka czerwona
– cukinia
– pieczarki
– cebula
– oliwa z oliwek
– przyprawy do warzyw: zioła prowansalskie, oregano, bazylia, kurkuma, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól
– przyprawy do mięsa: curry, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka chili, mieszanka przypraw do kurczaka (koniecznie z dobrym składem, czytamy etykiety)
Sposób wykonania:
Warzywa pokroić na większe kawałki i przełożyć do miski. Polać oliwą z oliwek i dodać przyprawy. Miskę przykryć i dokładnie wstrząsnąć , by przyprawy otuliły warzywa.
Mięso pokroić na kawałki, dodać oliwę, przyprawy, wymieszać i odstawić na około 30 minut do lodówki.
Warzywa i mięso w dowolnej kolejności nabić na patyczki do szaszłyków.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 190*C, piec około 15-20 minut.