Wspaniałe, kuszące i pachnące ciasto marchewkowe. Niewymagające zdolności kulinarnych. Szybkie w przygotowaniu. Zdrowa propozycja dla łasuchów
Składniki:
– 500g drobno startej marchewki
– 240g mąki (gryczana 100g, ryżowa 100g, kokosowa 40g, mąki można ze sobą zamienić, lub użyć tylko jednej)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2-3 łyżeczki cynamonu
– 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
– 2 łyżki rodzynek
– 150g masła
– 4 jajka
– skórka otarta z pomarańczy
– 50g ksylitolu, miodu lub erytrytolu
Sposób wykonania:
Do miski wsyp mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajka, rozpuszczone masło, słodzidło, rodzynki, startą marchew i skórkę z pomarańczy. Mokre składniki wymieszaj i dodawaj powoli składniki suche, cały czas mieszając.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160*C i pozostaw na około 60 minut.