Jesień obdarowała nas w tym roku bogactwem witamin, dlatego korzystajcie ile się da 🙂
Jeśli nie macie pomysłu, podsyłam Wam mój sprawdzony przepis na pyszny dietetyczny obiad z kolorowych warzyw i makaronu kukurydzianego.
Danie jest odżywcze, łatwe w przygotowaniu, i smakuje również na zimno, dlatego jest świetną propozycją na wynos do pracy lub na uczelnię.
Potrzebne składniki:
– makaron spaghetti lub inny ( kukurydziany, ryżowy, gryczany, razowy) (50g),
– masło klarowane, olej kokosowy, oliwa z oliwek (2 łyżki 20g),
– cebula (70g mała sztuka),
– papryka (75g 1/2 sztuki),
– cukinia (225g mniejsza sztuka),
– pomidory, pomidory w puszce, passata pomidorowa lub koncentrat pomidorowy do wyboru,
– fasola czerwona (2 łyżki 40g)
– kukurydza (2 łyżki 40g)
– przyprawy: kurkuma, pieprz, sól, curry, papryka słodka, bazylia
Sposób wykonania:
Makaron ugotować aldente.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Następnie dorzucić pokrojoną paprykę i cukinię.
Dusić pod przykryciem.
Gdy warzywa będą miękkie, dodać fasolę, kukurydzę i pomidory.
Dusić do miękkości.
Przyprawić do smaku.
Sos podawać z ugotowanym wcześniej makaronem.