Nadszedł czas na grzyby. W tym roku chyba każdy kto wybrał się do lasu, miał możliwość nazbierać pokaźną ilość grzybów. Ja osobiście na grzybach nie byłam, ale dostałam w prezencie i musiałam je jakoś spożytkować. Muszę przyznać, że trafiły się akurat w takim momencie, kiedy czasu nie było zbyt wiele, dlatego przepis nie będzie jakiś bardzo wyszukany. Jeśli również jesteście w podobnej sytuacji, możecie skorzystać, chętnie się z nim z Wami podzielę, znajdziecie go poniżej.
Skoro już tu jesteście i czytacie, dodam jeszcze kilka słów edukacyjnych na temat grzybów, a co każdemu się przyda 🙂
Grzyby, z racji dużej zawartości żelaza i białka które jest łatwo przyswajalne, nazywane są “mięsem lasu”. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, prowitaminą A, witaminy E, K, D, C, H. Posiadają również minerały: żelazo, potas, wapń, cynk, miedź, fosfor, selen, jod, mangan, fluor, kobalt, tytan, molibden, sód. Grzyby zawierają również błonnik pokarmowy. Największa zawartość witamin i minerałów znajduje się w kapeluszu grzyba.
Potrzebne składniki:
- polędwiczki wieprzowe (200g),
- czerwone wino wytrawne (1/2 szklanki),
- oliwa z oliwek (2 łyżki 20g),
- przyprawy do mięsa: można użyć gotowej mieszanki, (uwaga tylko na sztuczne dodatki i wzmacniacze smaku) lub stworzyć własną kompozycję z przypraw i ziół,
- cebula (70g mała sztuka),
- grzyby z lasu (u mnie prawdziwki, w sumie jeden pokaźny, możecie zobaczyć na dole pod przepisem załączam zdjęcie)
- masło klarowane (1 łyżka 10g),
- ziemniaki (2 sztuki 180g),
- masło (1 łyżeczka 5g)
- marchew (1 duża sztuka 210g),
- jabłko (1/2 sztuki 100g),
- sok z cytryny (2 łyżki)
Sposób wykonania:
Mięso umyj, oczyść z błon i pokrój na kawałki. Przełóż do miski i zalej winem, oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na min. pół godziny. Na maśle klarowanym zeszklij pokrojoną w krążki cebulę. Następnie dodaj grzyby. Całość duś pod przykryciem.
Mięso przełóż do oddzielnego naczynia/patelni, razem z marynatą duś je pod przykryciem. Jeśli będzie zbyt suche, podlej delikatnie wodą i duś do momentu kiedy będzie miękkie. Następnie połącz mięso z duszonymi grzybami.
Marchewkę i jabłko obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach, wymieszaj i skrop sokiem z cytryny.
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przeciśnij przez praskę i dodaj masło.
Na talerzu ułóż ziemniaki, polędwiczki z grzybami i surówkę.