Danie bardzo lekkie, dające poczucie sytości i energię. Aby je przygotować, nie trzeba posiadać specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczą szczere chęci 🙂
Leczo sprawdzi się świetnie na obiad lub jako lekka kolacja na ciepło.
Składniki:
– papryka czerwona (można dodać również żółtą, nada potrawie piękne kolory)
– cukinia
– cebula
– pomidory (można użyć pomidorów z puszki)
– koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki)
– masło/ masło klarowane/ olej kokosowy/ oliwa z oliwek
– przyprawy (suszona bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma)
Sposób wykonania:
W garnku roztopić tłuszcz. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i poczekać aż się zeszkli. Następnie dodać pokrojoną na kawałki paprykę oraz cukinię. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli będzie potrzeba, można delikatnie podlać wodą. W między czasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Pomidory dodać do duszących się warzyw. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu z opakowania. Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotowe leczo podawać z kaszą jaglaną lub inną dowolną.