W sklepach pojawia się coraz więcej alternatywnych produktów, którymi możemy zastąpić pszenicę. Między innymi, testuję już od jakiegoś czasu różnego rodzaju makarony. Dziś przepis na sałatkę z makaronem z soczewicy. Dzięki soczewicy, która zawiera w sobie sporo białka roślinnego, makaron może zaspokoić głód na kilka godzin. Świetna propozycja na szybki obiad, lub danie na wynos. Dobrze smakuje również na zimno.
Składniki:
– makaron z soczewicy
– rukola
– pomidor
– papryka żółta
– cebula
– ogórek kiszony
– sos: oliwa z oliwek+ miód+ocet jabłkowy (wszystkie składniki wymieszać i dodać przyprawy)
– przyprawy (suszona bazylia, sól, pieprz)
Sposób wykonania:
Makaron z soczewicy ugotować w lekko osolonej wodzie. Rukolę umyć i osuszyć. Pomidora, paprykę, cebulę i ogórki kiszone pokroić na kawałki. Do pojemnika lub na talerz przełożyć ugotowany makaron, dodać rukolę i pokrojone warzywa. Całość skropić sosem i wymieszać.