Lubisz czasem coś pochrupać?
Zamiast kupować, przygotuj zdrowszą wersję ulubionej przekąski.
Dzięki odpowiednim przyprawom, możesz tworzyć dowolne kompozycje smakowe. Ograniczeniem może być jedynie twoja wyobraźnia.
Paprykowe, ziołowe, curry, solone, chilli…. ile przypraw, tyle smaków.
Czipsy zrobione w domu są zdrowszą i mniej kaloryczną wersją jednej z ulubionych przekąsek.
Składniki:
- ziemniaki,
- przyprawy,
- oliwa z oliwek/masło
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać ze skórki lub dokładnie wyczyścić pod bieżącą wodą. Pokroić w plastry o grubości 1-2mm.
Każdy plasterek zamoczyć w oliwie i obsypać przyprawą.
Ziemniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plasterek powinien być oddzielnie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220*C, przez około 7-10 minut. Gdy plasterki są grubsze, wymagają dłuższego czasu pieczenia.
Po upieczeniu należy odczekać kilka minut, gdy przestygną staną się chrupkie i łatwiej będą odchodzić od papieru.