Skład pieczywa w sklepie pozostawia wiele do życzenia? Chcesz mieć kontrolę nad tym co spożywasz?
Koniecznie spróbuj upiec swój chlebek w domu.
Podsyłam Ci prosty w wykonaniu przepis na chleb z kaszy gryczanej. Całkowicie bez drożdży i zakwasu.
Pyszny w smaku.
Składniki:
- 800g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- 2 łyżeczki soli himalajskiej/kłodawskiej
- zioła prowansalskie, kminek, pieprz, bazylia (dodaj swoje ulubione zioła i przyprawy)
- woda
Sposób wykonania:
Kaszę opłucz w wodzie, przełóż do miski i dodaj pół łyżeczki soli. Zalej wodą, tak by przykryła kaszę. Odstaw na 9-10 godzin.
Po tym czasie odsącz kaszę i przepłucz pod wodą. Kaszę przełóż do miski i zalej wodą (tak by przykryła kaszę). Ponownie odstaw na 9-10 godzin.
Po tym czasie odsącz wodę którą kasza nie wchłonęła. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Kaszę zmiksuj blenderem, pozostawiając niewielkie grudki.
Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na około 8 godzin.
Po upływie tego czasu zdejmij ściereczkę. Foremkę wstaw do piekarnika i nagrzej go do 200*C. Po nagrzaniu piecz około 55-60 minut.
Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i wystudź.