Przy wyborze ryby, kierujcie się pochodzeniem. Lepszy będzie łosoś pacyficzny niż atlantycki (norweski), ze względu na mniejsze zanieczyszczenia metalami ciężkimi i dioksynami. Łosoś pacyficzny posiada większą większą zawartość kwasów omega 3, EPA, DHA.
Składniki:
– łosoś 200g
– przyprawy ziołowe
– ziemniaki
– masło 1-2 łyżeczki
– papryka
– ogórek zielony
– sałata
– pomidor
– oliwa z oliwek
– sos (oliwa z oliwek, musztarda, miód, dowolne zioła, szczypta soli i pieprzu)
Sposób wykonania:
Rybę umyć, osuszyć, owinąć w przyprawy i pokroić na mniejsze kawałki. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć łososia. Piec w temperaturze 180* około 15-20minut.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Po ugotowaniu można sprasować na puree i dodać masło.
Pomidora, paprykę i ogórka pokroić. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa połączyć i polać sosem.
sos: do miseczki dodać oliwę z oliwek, musztardę, miód i dowolne przyprawy. Wymieszać energicznie wszystkie składniki.