Szakszuka czyli misz-masz na talerzu 🙂 Świetnie sprawdzi się na śniadanie lub obiad.
Składniki:
* masło klarowane (2-3 łyżki)
* 1 cebula
* 1 papryka czerwona
* 2-3 pomidory
* 3-4 jaja
* natka pietruszki
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzuć posiekaną cebulę, delikatnie zeszklij. Pokrojoną w kostkę paprykę, dodaj do cebuli, podlej 1/4 szklanki wody i duś pod przykryciem 5-10 minut do momentu kiedy zmięknie. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do papryki, duś razem pod przykryciem kolejne 5 minut. W duszonych warzywach zrób 3 lub 4 zagłębienia łyżką i wbij w nie całe jajka. Podgrzewaj aż białko się zetnie, mieszając je delikatnie widelcem, tak aby nie uszkodzić żółtek. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO 🙂