Dynia kojarzy się najczęściej z beztroską zabawą halloweenową, ale jest to przede wszystkim bardzo wartościowy i odżywczy owoc.
Dynia należy do roślin jednorodnych z rodziny dyniowatych.
Najcenniejsze dynie, posiadają pomarańczowy miąższ, im kolor bardziej intensywny, tym zawiera więcej witamin takich jak: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, oraz składników mineralnych: żelazo, fosfor, potas, magnez, wapń.
Dynia jest również bogatym źródłem beta-karotenu, który przekształca się w naszym organizmie w witaminę A.
Dodatkowo dynia, poza cennymi wartościami odżywczymi, posiada również właściwości lecznicze.
– Jej spożycie wpływa korzystnie na spadek cholesterolu i regulację glukozy we krwi, dlatego pomaga zapobiegać cukrzycy.
– Znajduje zastosowanie w leczeniu chorób nerek i układu krążenia, dzięki swym właściwościom moczopędnym.
– Spożywanie dyni poprawia stymulację wydzielania żółci,
– Dynia znacząco poprawia przemianę materii, dlatego ułatwia regulować zaparcia i pomaga w leczeniu otyłości, działa również odkwaszająco na organizm.
– Przede wszystkim dynia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, jej miąższ zawiera około 30 kcal/100g, dlatego jest idealna w dietach odchudzających.
Podsumowując… nic, tylko jeść 🙂 a więc smacznego!
Ps. można z niej zrobić zupę, placki, leczo, zapiekanki, przekąski, pierogi, dżemy, mus, pasty a także sałatki.