Kochani dziś przepis na naleśniki gryczane 🙂 U mnie była wersja na słodko ponieważ dostałam w prezencie od najlepszej sąsiadki ( Aniu dziękuję raz jeszcze 😉 ) pyszne przetwory truskawkowe. Skorzystałam więc z okazji wolnego przedpołudnia i zrobiłam naleśniki 🙂 Dzięki temu, że akurat była piękna pogoda, miałam możliwość degustacji zrobionych pyszności wśród natury z cudownymi widokami 🙂 Ps. do naleśników była oczywiście latte kokosowa 😉
Składniki na ciasto:
– szklanka mąki gryczanej,
– 2 jajka,
– około 2 szklanki wody (może być gazowana),
– szczypta soli kłodawskiej,
– olej kokosowy do smażenia.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki należy zmiksować i odstawić na około 15-20 minut. Jeżeli ciasto będzie miało zbyt wodnistą konsystencję można dodać mąki gryczanej. Patelnię dobrze rozgrzać i rozpuścić łyżeczkę oleju kokosowego, dokładnie rozprowadzić go na całej powierzchni. Następnie wylać cienką warstwę ciasta na patelnię i smażyć do momentu kiedy się zetnie, przewrócić naleśnik na drugą stronę i poczekać około pół minuty. Naleśnika przełożyć na talerz. Przed nalaniem następnej porcji, należy dokładnie przemieszać ciasto.