Ostatnio wybrałam się do warzywniaka po komplet świeżych warzyw. Zaraz po wejściu do sklepu, mój wzrok przykuło piękne , olbrzymi e zielono liściaste warzywo którym był JARMUŻ 🙂
Zazwyczaj kupowałam go w plastikowych woreczkach, już rozdrobniony na małe kawałki. Tym razem, jednak skusiłam się na ogromny wachlarz zielonych liści. Po przytaszczeniu ogromnej zdobyczy do domu, od razu kilka liści dokładnie umyłam i zmiksowałam z bananem, jabłkiem i awokado robiąc pyszne smoothie. Resztę liści oberwałam, oddzieliłam od twardych łodyg, zapakowałam do woreczków i zamroziłam 🙂
Kilka słów o jarmużu: jest odmianą kapusty ogrodowej, w 100gramach zawiera około 40kcal. Jarmuż jest warzywem lekkostrawnym, można go spożywać na surowo, lub po ugotowaniu. Sprawdzi się do zupy, surówki, omletu oraz do koktajlu. Jarmuż jest łatwy w uprawie, zbiór jego liści, powinien się odbywać po pierwszych przymrozkach, ponieważ niska temperatura sprawia, że jego liście pozbywają się gorzkiego smaku.
Jarmuż skarbnica wartości odżywczych:
witaminy: A, C, E, K, B1
składniki mineralne: sód, potas, magnez, wapń, żelazo
związki bioaktywne: karotenoidy(beta-karoten, luteina) , sulforafan – wiązek chemiczny posiadający silne działanie przeciwnowotworowe
Korzystne właściwości zdrowotne:
– wspomaga pracę układu immunologicznego,
– działa odmładzająco,
– ma właściwości przeciwutleniające,
– jest bogaty w wapń, dzięki temu wpływa pozytywnie na kości,
– usprawnia przemianę materii, dzięki czemu wspomaga odchudzanie,
– poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci,
– zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego i płuc,
– obniża poziom cholesterolu