Już za niedługo, już za momencik rozpocznie się sezon na paprykę.
Jakie wartości w niej znajdziemy, i czy warto włączyć ją do codziennej diety?
Papryka czerwona jest warzywem niskokalorycznym w 100 g zawiera około 30kcal.
Jest bogatym źródłem witaminy C, dzięki temu podnosi naszą odporność, pomaga niwelować oznaki zmęczenia, oraz wspomaga w walce ze zmarszczkami.
Papryka obfituje w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.
Stanowi bogate źródło związków przeciwutleniających – witamina C, E, polifenole (flawonoidy, antocyjany, rutyna, kwasy fenolowe, luteolina) oraz karotenoidów (beta-karoten, likopen, luteina, kapsantyna, kapsorubina)
Papryka zawiera również potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo i cynk.
Paprykę czerwoną najlepiej jeść na surowo, zachowa ona wtedy całe bogactwo składników odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, sosów, past, zupy krem. Można ją nadziewać, grillować i zapiekać w piekarniku.